Ciasteczka orzechowo-cynamonowe

Składniki

  • 3 białka
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu
  • łyżka wiśniówki
  • 35 dag łuskanych orzechów laskowych

Na lukier:

  • 15 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Orzechy zemleć. Wymieszać z cynamonem i wiśniówką, le schłodzonych białek ubić sztywną pianę, połączyć z cukrem pudrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, foremką (np. w kształcie gwiazdki) wykrawać ciastka. Zostawić je na noc, by obeschły.

Błachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Zachowując odstępy, ułożyć na niej ciasteczka. Piec 3-5 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 st. Wyjąć, ostudzić.

Przygotować lukier: Połączyć cukier puder, sok z cytryny, 2 łyżki gorącej wody i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Gdy lukier przestygnie, udekorować nim upieczone ciasteczka.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *