Ciasteczka maślane

Składniki

(24 sztuki)

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C.

Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

Odstawić.

Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy.

Dodać jajko.

Dobrze rozmieszać.

Dodawać powoli suche składniki (mąkę z proszkiem i sodą).

Dolać mleko i dokładnie wymieszać.

Wykładać ciastka co 5 cm na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia.

Piec 8-10 minut.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *