Składniki
(24 sztuki)
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Odstawić.
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy.
Dodać jajko.
Dobrze rozmieszać.
Dodawać powoli suche składniki (mąkę z proszkiem i sodą).
Dolać mleko i dokładnie wymieszać.
Wykładać ciastka co 5 cm na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia.
Piec 8-10 minut.