Ciasteczka imbirowe

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
  • 1 jajko do smarowania
  • tłuszcz do blachy

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z imbirem, posiekać z masłem, dodać sól, cukier puder i wnętrze laski wanilii.

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm.

Wycinać radełkiem kształty.

Blachę posmarować lekko masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Ułożyć ciasteczka i posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 10 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *