Zimny pies

Składniki

  • 250 g twardego tłuszczu roślinnego kokosowego
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 50 g kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 300 g herbatników maślanych

Przygotowanie

Twardy tłuszcz roślinny (kokosowy) rozpuścić w rondlu. Jaja rozbić, roztrzepać, dodać cukier, i cukier wanilinowy, kakao oraz mleko. Starannie wymieszać. Połączyć z rozpuszczonym tłuszczem.

Formę skrzynkową wyłożyć papierem do pieczenia. Dno pokryć kremem kakaowym, ułożyć na nim warstwę herbatników maślanych i rozprowadzić na nich następną porcję masy kakaowej. Układać na przemian herbatniki i warstwę masy kakaowe, zakończyć masą.

Nakryć z wierzchu folią, obciążyć talerzem i wstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny do stężenia masy. Zdjąć talerz i folię, ciasto wyłożyć z formy, zdjąć pergamin, ciasto pokroić w plastry.

Otrzymujemy około 12 porcji.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *