Składniki
- 25 dag mąki tortowej
- 20 dag rodzynek
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 7 dag bakalii
- 3 jajka
- 50 ml koniaku
- skórka cytrynowa
- skórka pomarańczowa
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- oliwa do formy
Przygotowanie
Umyte i osączone na sicie rodzynki zalać na noc koniakiem.
Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masą.
Do masy kolejno dodawać jajka i ucierać ciasto w sumie około 15 minut.
Pod koniec ucierania dodać przesianą mąką, proszek do pieczenia, skórką pomarańczową i cytrynową.
Ostrożnie wymieszać.
Ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin.
Formą wyłożyć pergaminem natłuszczonym oliwą.
Ciasto wymieszać z rodzynkami i drobno pokrojonymi bakaliami.
Włożyć do formy, wypełniając ją do 3/4 wysokości.
Lekko natłuszczonym nożem naciąć ciasto wzdłuż.
Piec przez godziną w dobrze rozgrzanym piekarniku.
Ostudzić i pokroić.