Walijski keks

Składniki

  • 25 dag mąki tortowej
  • 20 dag rodzynek
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 7 dag bakalii
  • 3 jajka
  • 50 ml koniaku
  • skórka cytrynowa
  • skórka pomarańczowa
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • oliwa do formy

Przygotowanie

Umyte i osączone na sicie rodzynki zalać na noc koniakiem.

Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masą.

Do masy kolejno dodawać jajka i ucierać ciasto w sumie około 15 minut.

Pod koniec ucierania dodać przesianą mąką, proszek do pieczenia, skórką pomarańczową i cytrynową.

Ostrożnie wymieszać.

Ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin.

Formą wyłożyć pergaminem natłuszczonym oliwą.

Ciasto wymieszać z rodzynkami i drobno pokrojonymi bakaliami.

Włożyć do formy, wypełniając ją do 3/4 wysokości.

Lekko natłuszczonym nożem naciąć ciasto wzdłuż.

Piec przez godziną w dobrze rozgrzanym piekarniku.

Ostudzić i pokroić.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *