Składniki
Ciasto:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- szczypta soli
- po 1/2 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
Krem:
- 1/2 l kremówki
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 śmietan-fiksy
Masa:
- 1/2 kg czerwonych porzeczek
- 20 dag cukru
- łyżka żelatyny
Dekoracja:
- opakowanie wiórków kokosowych
- listki mięty
- kilka gałązek porzeczek
Przygotowanie
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i sok z cytryny. Mieszając, dosypujemy mąki z proszkiem i sól. Pieczemy ok. 45 minut w wyłożonej pergaminem tortownicy (śr. 24 cm) w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na 3 placki.
Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i śmretan-fiksami.
Masa: porzeczki gotujemy z cukrem 10 minut. Mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku. Schładzamy.
Placki przekładamy stężałą masą i 3/4 kremu. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu. Posypujemy wiórkami, dekorujemy porzeczkami i miętą.