Składniki
- 5 żółtek
- 300 g cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 5 białek
- 120 g mąki pszennej
- 125 g skrobi
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
- 2 świeże mango
- 200 ml syropu z mango
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 450 g śmietanki
- 4 listki białej żelatyny
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
- 2 łyżki likieru kawowego
- konfitura morelowa
- granulki i wiórki czekoladowe do przybrania
Przygotowanie
Żółtka ubić z czterema łyżkami gorącej wody, 200 g cukru i cukrem wanilinowym do uzyskania piany. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę, 100 g skrobi oraz proszek do pieczenia wymieszać, razem z pianą białkową delikatnie połączyć z masą z żółtek.
Ciasto biszkoptowe przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 20 cm) i piec 18-20 minut na złocisto-żółty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Ciasto wystudzić następnie w formie.
Mango obrać. Miąższ pokroić w ósemki, połowę z nich w kostkę. Osiem ósemek odłożyć na bok do przybrania. Owoce pokrojone w kostkę ugotować do miękkości z syropem i 50 g cukru. Resztę skrobi wymieszać z likierem pomarańczowym, dodać do kostek i gotować 3 minuty, stale mieszając.
Śmietanę ubić z resztą cukru na sztywno. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę espresso rozpuścić w gorącym likierze kawowym, dodać wyciśniętą żelatynę, ostudzić i połączyć ze śmietaną.
Odciąć od spodu biszkoptowego pierścień szerokości 1 cm, resztę przeciąć poziomo na cztery równe części. Dolną część objąć obręczą tortownicy, posmarować konfiturą, rozprowadzić 1/3 masy z mango. Nałożyć drugą część spodu, posmarować 1 masy śmietanowo-kawowej. Nałożyć trzecią część spodu, równomiernie rozprowadzić resztę masy z mango, przykryć czwartym spodem. Rozsmarować następną ćwiartkę masy śmietanowo-kawowej i wstawić tort na krótko do zamrażarki.
Za pomocą noża namoczonego we wrzątku oddzielić ciasto od formy. Brzeg ciasta pokryć równomiernie resztą masy śmietanowo-kawowej, ewentualnie przybrać obwódką z tej masy, wyciskanej ze strzykawki. Odstawić do lodówki na około 2 godziny do stężenia.
Tuż przed podaniem na stół tort przybrać granulkami i wiórkami czekoladowymi oraz ósemkami mango.
Otrzymujemy około 8 porcji.