Składniki
- 1 duży biszkopt podzielony na 3 warstwy
- 1 duża puszka brzoskwini albo moreli w zalewie
- 1 galaretka (brzoskwiniowa, pomarańczowa), najlepiej szybko krzepnąca
- 1 kostka margaryny lub masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki rumu lub brandy albo aromat rumowy bądź arakowy
- 1 łyżka spirytusu
- sól
Przygotowanie
Owoce odcedzić. Polewę wymieszać z łyżką rumu, nasączyć blaty biszkoptowe. Połowę brzoskwiń przetrzeć przez sito lub zmiksować. Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednymjajku, a następnie (po łyżce) przetarte brzoskwinie wymieszane z sokiem z cytryny, szczyptę soli i alkohol. Kremem smarować blaty biszkoptu i układać jeden na drugim. Na wierzchu na kremie ułożyć ozdobnie owoce.
Tort owinąć folią spożywczą tak, aby powstał wysoki ?kołnierz” wystający o kilka centymetrów ponad ciastem. Galaretkę przygotować według przepisu, ostudzić. Gdy zacznie krzepnąć, wylać na tort i odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na dwie godziny.