Tort włoski

Składniki

Ciasto:

  • 12 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 7 łyżek mleka
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 12 dag posiekanych orzechów
  • 10 dag cukru
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 białka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 5 dag rodzynków

Przygotowanie

Utrzeć masło, jajko i cukier na pianę; mieszając dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewając mleko wyrobić wszystko na luźne ciasto.

Włożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.

Przygotowanie nadzienia: zmieszać drobno posiekane orzechy, cukier, cukier waniliowy, mąkę, mleko i białka i gotować na słabym ogniu tak długo aż masa będzie odstawała od garnka.

Następnie dodać rodzynki, a gdy masa prawie ostygnie -proszek.

Nadzienie to położyć na spodzie tortu i piec całość w średnio gorącym piekarniku aż do zbrunatnienia.

Gotowy tort posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *