Tort wiśniowy

Składniki

  • 1/2 kg wiśni
  • 5 łyżek wiśniówki
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki konfitury wiśniowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 20 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 1 dag migdałów
  • 8 dag czerstwego chleba razowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • troszeczkę aromatu migdałowego
  • tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

Przygotowanie

Wiśnie wydrylować, zalać 2 łyżkami wiśniówki i odstawić.

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Żółtka ubić z cukrem, dodać migdały, mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, zmielony chleb, aromat migdałowy i 1 łyżkę wiśniówki.

Następnie wlać roztopione masło.

Białka lekko osolić i ubić z nich pianę.

Pianę wymieszać z ciastem, dodać wiśnie wraz z sokiem.

Wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm i napełnić ją ciastem.

Piec w temperaturze 180°C przez około godzinę.

Upieczone ciasto ostudzić.

Konfiturę wiśniową przetrzeć przez sito i posmarować nią ciasto.

Cukier puder i resztę wiśniówki razem utrzeć i powstałą glazurę rozsmarować na cieście.

Ciasto można udekorować wiśniami  świeżymi lub z konfitury.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *