Tort wiedeński

Składniki

  • 85 g gorzko – słodkiej czekolady
  • 60 g półsłodkiej czekolady
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 jajek(białka i żółtka oddzielone)
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 1/2 szklanki cukru

Lukier:

  • 1/2 szklanki konfitur z moreli
  • 340 g pasty marcepanowej
  • 300 g półsłodkiej czekolady
  • 1 1/2 łyżeczki oleju
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Przygotowanie

Ciasto: W garnku z podwójnym dnem roztopić czekoladę. Mąkę i sól przesiać dwa razy.

Białka ubić na miękką pianę. Masło ubić z cukrem na gładką masę.

Dodać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Wmieszać mąkę i czekoladę. Dodać ubite białka.

Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut, do momentu aż wykałaczka po wyjęciu z ciasta będzie czysta. Studzić przez 10 minut, następnie przełożyć na drucianą podstawkę.

Polewa: Konfitury z moreli podgrzać, posmarować tort. Pastę marcepanową rozwałkować na powierzchni posypanej mąką kukurydzianą. Wierzch tortu przykryć pastą i okroić nadmiar z krawędzi.

W garnku z podwójnym dnem podgrzać czekoladę. Wmieszać olej; polać tort. Chłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Śmietany ubić i podać do placka w osobnym naczyniu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *