Tort węgierski

Składniki

Ciasto:

  • 4 jaja
  • 2 łyżki kartoflanki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru

Krem:

  • 8 żółtek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 kg cukru pudru
  • 1 kostka masła

Przygotowanie

Ciasto: Białka ubić na pianę, dodać cukier (ciągle ubijając) a potem kolejno żółtka.

Lekko mieszając wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

Piec około 30 minut.

Krem: Utrzeć masło z cukrem na jednolita masę. Dodawać kolejno żółtka, następnie stopniowo dodawać roztopioną i ostudzoną czekoladę.

Ucierać tak długo aby masa była puszysta. Na koniec dodajemy wiśnie i odrobinę alkoholu.

Rozkroić ciasto na pół.

Rozsmarować krem na spodzie i przykryć druga częścią ciasta.

Ciasto wstawić do lodówki na godzinę, aby krem schłodził się.

Wierzch polać lukrem.

Lukier: Wymieszać w równych porcjach kakao, cukier puder, alkohol i roztopione masło.

Dokładnie wymieszać i polać wierzch ciasta.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *