Składniki
Ciasto:
- 4 jaja
- 2 łyżki kartoflanki
- 1 łyżka kakao
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
Krem:
- 8 żółtek
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/4 kg cukru pudru
- 1 kostka masła
Przygotowanie
Ciasto: Białka ubić na pianę, dodać cukier (ciągle ubijając) a potem kolejno żółtka.
Lekko mieszając wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Piec około 30 minut.
Krem: Utrzeć masło z cukrem na jednolita masę. Dodawać kolejno żółtka, następnie stopniowo dodawać roztopioną i ostudzoną czekoladę.
Ucierać tak długo aby masa była puszysta. Na koniec dodajemy wiśnie i odrobinę alkoholu.
Rozkroić ciasto na pół.
Rozsmarować krem na spodzie i przykryć druga częścią ciasta.
Ciasto wstawić do lodówki na godzinę, aby krem schłodził się.
Wierzch polać lukrem.
Lukier: Wymieszać w równych porcjach kakao, cukier puder, alkohol i roztopione masło.
Dokładnie wymieszać i polać wierzch ciasta.