Tort truskawkowy

Składniki

  • 5 jajek
  • 15 dag mąki
  • 12 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 kostki masła
  • 1 kg truskawek
  • galaretka truskawkowa

Przygotowanie

Z białek ubijamy pianę. Ubijając, dodajemy cukry, a następnie żółtka i mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 °C.

Masa: żółtka ucieramy z cukrem. Pół szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym i gorące, mieszając, wlewamy do masy z żółtek. Naczynie stawiamy na ogniu i dodajemy mleko z mąką. Mieszamy, aż się zagotuje.

Masło ucieramy. Ucierając, stopniowo dodajemy wystudzoną masę z mleka i żółtek. Rozpuszczamy galaretkę.

Biszkopt przekrawamy, przekładamy masą. Wciskamy truskawki. Przykrywamy drugim biszkoptem, rozsmarowujemy masę i układamy truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką.

Biszkopt można skropić herbatą z cukrem i cytryną.

Zamiast truskawek do tortu można wykorzystać inne owoce, a poza sezonem użyć mrożonych lub z puszki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *