Składniki
- 5 jajek
- 15 dag mąki
- 12 dag cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 4 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 0,5 l mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 kostki masła
- 1 kg truskawek
- galaretka truskawkowa
Przygotowanie
Z białek ubijamy pianę. Ubijając, dodajemy cukry, a następnie żółtka i mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 °C.
Masa: żółtka ucieramy z cukrem. Pół szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym i gorące, mieszając, wlewamy do masy z żółtek. Naczynie stawiamy na ogniu i dodajemy mleko z mąką. Mieszamy, aż się zagotuje.
Masło ucieramy. Ucierając, stopniowo dodajemy wystudzoną masę z mleka i żółtek. Rozpuszczamy galaretkę.
Biszkopt przekrawamy, przekładamy masą. Wciskamy truskawki. Przykrywamy drugim biszkoptem, rozsmarowujemy masę i układamy truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką.
Biszkopt można skropić herbatą z cukrem i cytryną.
Zamiast truskawek do tortu można wykorzystać inne owoce, a poza sezonem użyć mrożonych lub z puszki.