Tort rumowo-waniliowy

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 łyżki przegotowanej, ciepłej wody
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • budyń waniliowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka (25 dag) masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50 ml aromatycznego, ciemnego rumu
  • szklanka konfitur z moreli lub wysmażonego, morelowego dżemu
  • 2 łyżki rumu
  • utarta gorzka czekolada
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do posypania formy

Przygotowanie

Żółtka z cukrem ucieramy na puch, dodajemy ciepłą wodę, cukier waniliowy i ucieramy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy, siejąc przez sito, mąkę, budyń i proszek, a na końcu pianę ubitą z białek i delikatnie, ale dokładnie łączymy składniki. Ciasto przekładamy do przygotowanej małej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180°C przez 30 min lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym żółtku i bardzo powoli lejemy rum.

Wychłodzone ciasto dzielimy na 3 krążki. Spodni smarujemy lekko podgrzanymi konfiturami, wymieszanymi z 2 łyżkami rumu, drugi krążek i wierzch smarujemy kremem, pozostałym kremem modelujemy boki tortu, wierzch kształtujemy w zgrabne fale i posypujemy obficie utartą czekoladą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *