Składniki
- 3 jajka
- 3 łyżki przegotowanej, ciepłej wody
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- budyń waniliowy
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka (25 dag) masła
- szklanka cukru pudru
- 2 żółtka
- 50 ml aromatycznego, ciemnego rumu
- szklanka konfitur z moreli lub wysmażonego, morelowego dżemu
- 2 łyżki rumu
- utarta gorzka czekolada
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
Przygotowanie
Żółtka z cukrem ucieramy na puch, dodajemy ciepłą wodę, cukier waniliowy i ucieramy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy, siejąc przez sito, mąkę, budyń i proszek, a na końcu pianę ubitą z białek i delikatnie, ale dokładnie łączymy składniki. Ciasto przekładamy do przygotowanej małej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180°C przez 30 min lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym żółtku i bardzo powoli lejemy rum.
Wychłodzone ciasto dzielimy na 3 krążki. Spodni smarujemy lekko podgrzanymi konfiturami, wymieszanymi z 2 łyżkami rumu, drugi krążek i wierzch smarujemy kremem, pozostałym kremem modelujemy boki tortu, wierzch kształtujemy w zgrabne fale i posypujemy obficie utartą czekoladą.