Tort pomarańczowy

Składniki

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 17 dag cukru
  • 8,5 dag mąki
  • 8,5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek margaryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 4 pomarańczy
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 4 żółtka
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 10 dag cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 10 dag płatków migdałowych i 5 dag wiórków czekoladowych do dekoracji
  • szczypta soli

Przygotowanie

Formę o średnicy 24 cm wysmarować 1 łyżką tłuszczu i oprószyć mąką.

Jajka, cukier i szczyptą soli ubić na krem.

Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, skórką z cytryny i stopioną margaryną.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i piec przez 10 minut w temp. 200°C, po czym zmniejszyć temp. do 180°C i piec dalej 20 minut.

Żelatyną namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.

Żółtka ubić z cukrem.

Mleko zagotować z cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodać do żółtek.

Krem podgrzewać mieszając (nie gotować).

Dodać żelatyną, wymieszać, schłodzić.

Śmietaną ubić i połączyć z kremem.

Biszkopt przekroić na 2-3 części, skropić sokiem zmieszanym z likierem.

Przełożyć kremem.

Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać płatkami i wiórkami.

Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *