Składniki
Ciasto:
- 5 jajek
- 17 dag cukru
- 8,5 dag mąki
- 8,5 dag mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek margaryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 4 pomarańczy
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 4 żółtka
- 500 ml śmietany kremówki
- 10 dag cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 10 dag płatków migdałowych i 5 dag wiórków czekoladowych do dekoracji
- szczypta soli
Przygotowanie
Formę o średnicy 24 cm wysmarować 1 łyżką tłuszczu i oprószyć mąką.
Jajka, cukier i szczyptą soli ubić na krem.
Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, skórką z cytryny i stopioną margaryną.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i piec przez 10 minut w temp. 200°C, po czym zmniejszyć temp. do 180°C i piec dalej 20 minut.
Żelatyną namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
Żółtka ubić z cukrem.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodać do żółtek.
Krem podgrzewać mieszając (nie gotować).
Dodać żelatyną, wymieszać, schłodzić.
Śmietaną ubić i połączyć z kremem.
Biszkopt przekroić na 2-3 części, skropić sokiem zmieszanym z likierem.
Przełożyć kremem.
Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać płatkami i wiórkami.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.