Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 8 dag zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Na krem:
- 1 łyżka żelatyny
- 20 dag twarogu
- 1 łyżka cukru pudru
Na galaretkę:
- 1 butelka białego wytrawnego wina
- 100 dag jasnych winogron
- sok z 2 cytryn
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki żelatyny
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta: mąkę, margarynę, cukier, sól i żółtko pomieszać – zmiksować z łyżką wody i włożyć do lodówki na 40 minut.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę, następnie posmarować tłuszczem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Ostudzić.
Przygotowanie kremu: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Twarożek wymieszać z cukrem pudrem.
Żelatynę podgrzać w rondelku, aż się rozpuści.
Lekko przestudzić i wymieszać z twarożkiem.
Wyłożyć na ciasto, wyrównać i na godzinę włożyć do lodówki, aby lekko się zsiadło.
Przygotowanie galaretki: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Winogrona opłukać, oderwać od łodyżek i osuszyć.
Wino, sok z cytryny i cukier podgrzać w pojemniku, aż cukier się rozpuści.
Dodać żelatynę, wymieszać i ostudzić.
Winogrona ułożyć na kremie i zalać galaretką winną.
Wstawić na 3-4 godziny do lodówki.