Tort owocowy

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 8 dag zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Na krem:

  • 1 łyżka żelatyny
  • 20 dag twarogu
  • 1 łyżka cukru pudru

Na galaretkę:

  • 1 butelka białego wytrawnego wina
  • 100 dag jasnych winogron
  • sok z 2 cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki żelatyny

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta: mąkę, margarynę, cukier, sól i żółtko pomieszać – zmiksować z łyżką wody i włożyć do lodówki na 40 minut.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę, następnie posmarować tłuszczem.

Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

Ostudzić.

Przygotowanie kremu: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Twarożek wymieszać z cukrem pudrem.

Żelatynę podgrzać w rondelku, aż się rozpuści.

Lekko przestudzić i wymieszać z twarożkiem.

Wyłożyć na ciasto, wyrównać i na godzinę włożyć do lodówki, aby lekko się zsiadło.

Przygotowanie galaretki: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

Winogrona opłukać, oderwać od łodyżek i osuszyć.

Wino, sok z cytryny i cukier podgrzać w pojemniku, aż cukier się rozpuści.

Dodać żelatynę, wymieszać i ostudzić.

Winogrona ułożyć na kremie i zalać galaretką winną.

Wstawić na 3-4 godziny do lodówki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *