Tort orzechowy

Składniki

  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 30 dkg orzechów włoskich
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Masa:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 40 dkg orzechów
  • 30 dkg cukru
  • 2 kostki masła

Przygotowanie

Ubić białka z cukrem na sztywno, dodać żółtka, wymieszać łyżką.

Do zmielonych orzechów dodać 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 3 łyżki mąki.

Wymieszać i dodać do ubitej piany po trochu.

Upiec w nagrzanym do 180°C piekarniku w formie wysypanej bułką tartą.

Do wrzącego mleka wsypać cukier, gotować do 10 minut, dodać orzechy po trochu, gotować przez 5 minut, utrzeć 2 kostki masła mikserem, dodać ostudzoną masą orzechową i kieliszek spirytusu.

Tort przekroić i przełożyć masą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *