Tort orzechowo-śmietanowy

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 220 g cukru pudru
  • po 100 g mielonych orzechów włoskich i laskowych
  • 1 łyżka winiaku
  • 200 g schłodzonego masła
  • 800 g śmietanki
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 16 orzechów laskowych
  • 3 łyżki wiórków orzechowych

Przygotowanie

Zagnieść na gładką masę mąkę, 200 g cukru pudru, orzechy, winiak i masło, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

Masę podzielić na 6 równych części, na papierze do pieczenia rozwałkować na krążki o średnicy około 20 cm, piec na blasze 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C na środkowej szynie.

Usunąć papier, ciasta ostudzić.

Krem: śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym, napełnić strzykawkę 700 g kremu, rozprowadzić na spodach. Spody ułożyć jeden na drugim i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Oprószyć resztą cukru pudru, na torcie rozmieścić 16 kleksów z reszty śmietany, przybrać orzechami laskowymi i wiórkami orzechowymi.

Otrzymujemy około 16 porcji.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *