Tort orzechowo-czekoladowy

Składniki

Ciasto:

  • 10 czubatych łyżek mąki
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 3 dag siekanych orzechów laskowych
  • 15 dag mielonych orzechów laskowych
  • 5 płaskich łyżek masła lub margaryny
  • 1 słoik wiśni bez pestek
  • 10 łyżek mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
  • sól
  • tłuszcz do formy

Nadzienie i dekoracja:

  • 3 dag orzechów laskowych
  • 2 łyżki wiórków czekoladowych
  • 1 l śmietany kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 dag siekanych pistacji

Przygotowanie

Wiśnie osączyć, a czekoladę posiekać.

Tłuszcz utrzeć z cukrem waniliowym i solą na puszystą masę.

Wbić jajka.

Dodać mielone i siekane orzechy laskowe, czekoladę, rum i mleko.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do utartej masy.

Dodać wiśnie i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Tortownicą o średnicy 24 cm nasmarować tłuszczem, a następnie napełnić ciastem i piec około 40 minut w piekarniku w temp. 200°C.

Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

Ciasto przeciąć na pół, dolną część posmarować połową śmietany ubitej z cukrem waniliowym, przykryć drugą warstwą.

Resztę śmietany ubić z cukrem, połową posmarować boki tortu.

Posypać pistacjami, wiórkami czekoladowymi oraz płatkami orzechów (część odłożyć).

Szprycę napełnić resztą śmietany, udekorować brzegi i środek tortu śmietanowymi rozetkami.

Ozdobić wiśniami, resztą orzechów, pistacji i czekolady.

Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *