Tort marcepanowy

Składniki

  • 120 g masła
  • 6 jaj
  • 175 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych
  • 8 łyżek soku morelowego
  • 600 g śmietany
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 2 torebki zagęstnika do śmietany
  • 200 g konfitury z moreli
  • 600 g masy marcepanowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 morele
  • 6 orzechów laskowych

Przygotowanie

Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka i 75 g cukru ucierać około 10 minut do uzyskania kremu. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodać resztę cukru. Na masę z żółtkami przesiać mąkę, delikatnie wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, a następnie pianę z białek.

Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić. Piec około 30 minut w piekarniku ogrzanym do temperatury 175°C. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić w tortownicy do wystygnięcia.

Orzechy laskowe uprażyć na ciemnozłoty kolor na patelni bez tłuszczu, a potem ostudzić.

Ciasto biszkoptowe (spód tortu) wyjąć z tortownicy i przekroić poziomo dwukrotnie (na trzy części). Pierwszą warstwę ułożyć na tacce, nałożyć obręcz tortową, nasączyć 4 łyżkami soku morelowego.

Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i zagęszczaczem na sztywną pianę. Odjąć 5 łyżek piany i odstawić w chłodne miejsce. Orzechy laskowe wymieszać z resztą śmietany, połowę z tego rozsmarować równomiernie na nasączonym sokiem spodzie. Nałożyć drugi spód, nasączyć resztą soku, posmarować resztą śmietany z orzechami. Nałożyć ostatni spód.

Na około 30 minut wstawić tort do lodówki. Konfiturę z moreli podgrzać, przepuścić przez sitko. Z tortu zdjąć obręcz, posmarować go dokoła konfiturą.

Zmiksować masę marcepanową z cukrem pudrem. Na folii aluminiowej wyłożyć ją w kształcie koła o średnicy około 40 centymetrów, nakryć nią tort, przycisnąć. Nadmiar marcepanu uciąć, uformować w cienki wałeczek i docisnąć go do dolnej krawędzi tortu. Napełnić strzykawkę zimną śmietaną, ozdobić tort kleksami śmietany. Morele umyć, po usunięciu pestek pokroić każdą z nich na osiem cząstek i razem z orzechami ułożyć je na białych ?kleksach”.

Otrzymujemy 16 porcji tortu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *