Składniki
- puszka mandarynek (314 ml)
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 1 torebka czerwonej galaretki
- 150 g mąki
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 l mleka
- 600 g gęstej tłustej śmietany
- 30 g migdałów
- 200 g cukru
Przygotowanie
Zagnieść ciasto z mąki, cukru, masła, proszku do pieczenia i jajka.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm.
Wyłożyć tak, by powstał 3 cm wysoki brzeg.
Mandarynki osączyć, zebrać sok.
Zagotować 3/8 l mleka z cukrem.
Budyń rozrobić z resztą mleka, wlać do gotującego się mleka i zagotować.
do budyniu dodać mieszając śmietanę i wlać do tortownicy.
Na budyniu wyłożyć mandarynki.
Piec 70 minut w nagrzanym piekarniku temperaturze 175°C.
Galaretkę rozrobić z 1/4 litra soku mandarynkowego.
Zagotować mieszając.
Polać – nieco ostudzoną – mandarynki.
Odczekać, aż się zetnie.