Tort mandarynkowy

Składniki

  • puszka mandarynek (314 ml)
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 1 torebka czerwonej galaretki
  • 150 g mąki
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 l mleka
  • 600 g gęstej tłustej śmietany
  • 30 g migdałów
  • 200 g cukru

Przygotowanie

Zagnieść ciasto z mąki, cukru, masła, proszku do pieczenia i jajka.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm.

Wyłożyć tak, by powstał 3 cm wysoki brzeg.

Mandarynki osączyć, zebrać sok.

Zagotować 3/8 l mleka z cukrem.

Budyń rozrobić z resztą mleka, wlać do gotującego się mleka i zagotować.

do budyniu dodać mieszając śmietanę i wlać do tortownicy.

Na budyniu wyłożyć mandarynki.

Piec  70 minut w nagrzanym piekarniku temperaturze 175°C.

Galaretkę rozrobić z 1/4 litra soku mandarynkowego.

Zagotować mieszając.

Polać – nieco ostudzoną – mandarynki.

Odczekać, aż się zetnie.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *