Tort makowy

Składniki

Ciasto:

  • 30 dag sparzonego i zmielonego maku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • olejek migdałowy
  • 10 jajek
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szklanka nutelli
  • łyżka kakao
  • kostka masła

Przygotowanie

Ciasto: mak ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku, a później resztę składników. Mieszamy z pianą z białek. W tortownicy pieczemy 2 placki (około 40 minut).

Biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka, mieszamy z resztą składników. Pieczemy 30 minut.

Na mleku gotujemy budynie, zimne ucieramy z masłem, nutellą i kakao. Na ciasto nakładamy krem, biszkopt, krem i ciasto makowe.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *