Składniki
Ciasto:
- 30 dag sparzonego i zmielonego maku
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- olejek migdałowy
- 10 jajek
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 2 budynie waniliowe
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- szklanka nutelli
- łyżka kakao
- kostka masła
Przygotowanie
Ciasto: mak ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku, a później resztę składników. Mieszamy z pianą z białek. W tortownicy pieczemy 2 placki (około 40 minut).
Biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka, mieszamy z resztą składników. Pieczemy 30 minut.
Na mleku gotujemy budynie, zimne ucieramy z masłem, nutellą i kakao. Na ciasto nakładamy krem, biszkopt, krem i ciasto makowe.