Tort makowo-jabłkowy

Składniki

  • gotowa sucha masa makowa
  • 1 1/4 kg jabłek
  • 200 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego
  • 60 dag śmietany kremówki
  • 25 dag serka homogenizowanego
  • 50 dag twarogu
  • budyń waniliowy
  • „śmietan-fix”
  • gotowe spody z biszkoptu (śr. 26 cm)

Przygotowanie

Jabłka dusić 5 minut w 1/4 l soku jabłkowego połączonego z sokiem z cytryny i połową cukru.

Zagęścić budyniem wymieszanym z resztą soku.

Dwa rodzaje sera utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Ubić na sztywno 1/3 śmietany kremówki z dodatkiem „śmietan-fixu”.

Wymieszać z serem.

Połową masy wymieszać z makiem.

Na placek biszkoptowy założyć obrącz tortownicy.

Rozsmarować połową jabłek, na nich położyć warstwą masy makowej, a nastąpnie waniliowej.

Przykryć drugim plackiem i masamiw tej samej kolejności.

Schładzać 2 godziny.

Ubić resztą śmietany i udekorować tort.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *