Tort macedoński

Składniki

Biszkopt:

  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 4 łyżki wódki
  • 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody

Masa kokosowa:

  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 10 dag masła
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru

Masa galaretkowa:

  • 3 galaretki agrestowe

Polewa czekoladowa:

  • 15 dag czekolady gorzkiej
  • ok. 4 łyżki masła

Ponadto:

  • 2 opakowania herbatników (2 x 85 g)
  • wódka

Do dekoracji:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie „Śmietan-fix”
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i nasączyć ponczem.

Wiórki kokosowe wsypać do garnka i zalać je mlekiem. Całość gotować na małym ogniu około 20 minut, aż mleko wyparuje. Ostudzić. Masło roztopić i letnie wlać do ostudzonej masy kokosowej, dodać cukier i wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na ostudzony biszkopt.

1 litr wody zagotować i rozpuścić w niej galaretki agrestowe. Ostudzić, i gdy zaczną tężeć wylać je na masę kokosową.

Herbatniki maczać w wódce i wykładać je na tężejącą galaretkę. Następnie całą tortownice włożyć do lodówki na około 40 minut.

Czekoladę połamać i przełożyć do małego naczynia. Następnie dodać masło i mieszać łyżką, gdy składniki połączą się, polewą polać tort.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać „Śmietan-fix” i wymieszać. Ubitą śmietaną dowolnie udekorować tort. Schłodzić w lodówce.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *