Tort kokosowy

Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kostki masła
  • 2 bułki pszenne

Dekoracja:

  • galaretka

Przygotowanie

Z białek ubić pianę, dodać cukry oraz żółtka i ubijać około 5 minut.

Dosypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.

Wlać do tortownicy i piec 40 minut w temperaturze 190°C.

Połowę mleka zagotować z cukrem, wsypać wiórki i gotować około 15 minut.

Bułki namoczyć w mleku.

Masło utrzeć i dodać przestudzone wiórki.

Bułki zmiksować i dodać do masy kokosowej.

Wszystko dokładnie utrzeć.

Biszkopt przekroić na dwie części i przełożyć masą.

Wierzch zalać galaretką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *