Tort kokosowo-orzechowy z białą czekoladą

Składniki

Ciasto:

  • 120 g stopionej białej czekolady, wystudzonej do temperatury pokojowej
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 1 szklanka maślanki

Nadzienie:

  • 1 szklanka śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 1 szklanka prażonych orzechów pecan
  • 1 1/2 szklanki prażonych wiórków kokosowych

Polewa:

  • 1/3 szklanki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 60 g stopionej białej czekolady, wystudzonej do temperatury pokojowej
  • 2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180°C. Trzy okrągłe formy o średnicy 22 cm. natłuścić i oprószyć mąką.

Razem przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Masło ubić z cukrem na lekką masę. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając. Wmieszać wanilię i czekoladę. Na przemian dodawać porcjami mąkę i maślankę.

Ciasto podzielić na 3 formy. Piec 25-30 minut. Wystudzić do temperatury pokojowej i wyjąć.

Nadzienie: Śmietanę połączyć z cukrem i masłem w rondelku. Podgrzewać na średnim ogniu, tak długo aż cukier się rozpuści. Do żółtek dodać 1/2 szklanki podgrzanej śmietany. Podgrzewać 10 minut lub do momentu zgęstnienia. Wmieszać orzechy i kokos. Dwa krążki ciasta posmarować nadzieniem i ułożyć jeden na drugim. Na wierzch położyć trzeci krążek ciasta.

Polewa: Masło ubić ze śmietaną, wanilią i czekoladą. Wmieszać cukier i dobrze wymieszać na gładką masę.

Pozostałe nadzienie rozsmarować na wierzchu ciasta. Wszystko przykryć polewą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *