Składniki
- czubata łyżka kakao
- 5 dag masła
- 8 dag mąki
- 3 jajka
- 2 żółtka
- piana z 2 białek
- 12 dag cukru
- cukier waniliowy
Masa:
- aromat rumowy
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżeczki cukru pudru
- czubata łyżka żelatyny
- tabliczka czekolady
Przygotowanie
3 całe jajka, 2 żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na parze, aż masa dobrze zgęstnieje.
Ostudzić, często mieszając, dodać mąkę, kakao, rozpuszczone letnie masło.
Pod koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około godzinę.
Ostudzić.
Ubić śmietanę, aż będzie pulchna i zwarta dodać cukier, aromat i żelatynę (zmiękczoną w odrobinie wody i rozpuszczoną w małej ilości wrzątku).
Masą przełożyć tort.
Polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować.