Tort kawowy

Składniki

  • czubata łyżka kakao
  • 5 dag masła
  • 8 dag mąki
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • piana z 2 białek
  • 12 dag cukru
  • cukier waniliowy

Masa:

  • aromat rumowy
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • czubata łyżka żelatyny
  • tabliczka czekolady

Przygotowanie

3 całe jajka, 2 żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na parze, aż masa dobrze zgęstnieje.

Ostudzić, często mieszając, dodać mąkę, kakao,  rozpuszczone letnie masło.

Pod koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek.

Tortownicę  wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około godzinę.

Ostudzić.

Ubić śmietanę, aż będzie pulchna i zwarta dodać cukier, aromat i żelatynę (zmiękczoną w odrobinie wody i rozpuszczoną w małej ilości wrzątku).

Masą przełożyć tort.

Polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *