Tort kasztanowy

Składniki

  • 28 dkg ugotowanych i przefasowanych kasztanów
  • 8 jajek
  • 28 dkg cukru
  • 14 dkg tartej czekolady

Przygotowanie

Cukier utrzeć na bialo z żółtkami, dodać czekoladę startą na miałko i tęgą pianę z 8 białek, na końcu przefasowane i ostudzone kasztany.

Upieczony w tortownicy i wystygnięty tort, przekroić i przekladać marmeladą lub odpowiednią nadzianką kasztanową,(polukrować) ubrać czekoladą lub posypac tylko cukrem waniljowym.

Ten niezwykle smaczny tort można też ubrać lukrowanymi kasztanami.

21 dkg starannie obranych jąder orzechowych lub 14 ugotowanych kasztanów przepuścic przez maszynkę lub utłuc w moździerzu.

Następnie zagotować 14 dkg cukru z otartą skórka cytrynową lub pomarańczową w 1/10 litra wody,zmieszac z orzechami a po wystygnięciu użyć.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *