Tort jogurtowy z porzeczkami

Składniki

  • 200 g herbatników maślanych z pełnego przemiału
  • 75 g miękkiego masła ciasto do formy
  • 800 g jogurtu (3,5%)
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 3 czubate łyżeczki substancji żelującej
  • 375 ml soku porzeczkowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g śmietany
  • 500 g porzeczek
  • posiekane pistacje

Przygotowanie

Herbatniki włożyć do plastikowej torebki, drobno potłuc, ugnieść z miękkim masłem. Tortownicę posmarować tłuszczem, na dnie ułożyć masę herbatnikową, wygładzić, wstawić do lodówki.

Jogurt utrzeć na gładką masę, domieszać cukier wanilinowy i sok cytrynowy. W rondel ku wymieszać dwie czubate łyżeczki substancji żelującej i 1/8 l soku porzeczkowego. Doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 2 minuty, następnie odstawić, dosypać 75 g cukru trzcinowego, zamieszać. Odstawić na 2 minuty. Dodać 5 łyżek kremu jogurtowego, wymieszać, połączyć z resztą kremu jogurtowego.

Śmietanę ubić na sztywno, ostrożnie dodać do tężejącego kremu jogurtowego.

Owoce przebrać, zerwać z gałązek (kilka ładnych gron odłożyć na bok), umyć, otrząsnąć z wody, dodać do masy. Masę przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Resztę soku porzeczkowego wymieszać z resztą cukru trzcinowego i substancją żelującą, a następnie doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty stale mieszając, nieco ostudzić, namoczyć grona porzeczek i rozmieścić na powierzchni tortu. Posypać posiekanymi pistacjami.

Otrzymujemy 16 porcji.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *