Tort jabłkowy z borówkami

Składniki

  • 5 kwaśnych jabłek (ok. 75 dag)
  • 4 łyżki borówek świeżych lub ze słoika
  • 3 jajka
  • 2 niepełne szklanki mąki (30 dag)
  • 3 szklanki cukru (18 dag)
  • ponad 1 kostki masła (ok. 18 dag)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki konfitury morelowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie

Umyć 3 jabłka, wykroić środki i pokroić na plasterki.

Sparzyć wrzątkiem cytryną, osuszyć, otrzeć skórką na tarce.

Sok wycisnąć, skropić plasterki jabłek.

Utrzeć tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny na puszystą masą.

Podczas ucierania wbijać kolejno jajka.

Umyć pozostałe jabłka, obrać ze skórki, utrzeć.

Dodać do masy.

Następnie zmieszać mąką z proszkiem do pieczenia i przesiać do utartej masy, starannie wymieszać.

Tortownicą (śr. 26 cm) nasmarować tłuszczem, oprószyć mąką.

Napełnić ciastem, udekorować borówkami i plasterkami jabłek.

Piec około 60-70 minut w temp. 175°C.

Gotowe ciasto posmarować podgrzaną konfiturą, dobrze ostudzić.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *