Tort jabłkowo-winny

Składniki

Na spód tortu:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 torebka proszku do pie­czenia

Na obłożenie:

  • 850 g jabłek
  • 250 g cukru
  • 3/4 l jabłecznika
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 1 torebka cukru waniliowego

Do dekoracji:

  • kakao
  • słodka śmietanka

Przygotowanie

Wszystkie składniki na spód tortu zagnieść na ścisłe ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki.

Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na placek w kształcie koła i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę (o średnicy 26 cm) tak, aby wystawała krawędź wysokości 2 cm.

Obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi jabłka pokroić w małą kostkę i ułożyć na spodzie tortu.

Budyń wymieszać na gładko z odrobiną zimnego jabłecznika.

Resztę jabłecznika zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

Mieszając, dodać budyń, zagotować i gorącą masę nakładać łyżką na kawałki jabłek.

Ciasto piec w temperaturze 175°C około 90 minut.

Powinno pozostawać w formie przez cały dzień, aby całkowicie wystygło.

Podając, wyłożyć ciasto z tortownicy, udekorować je bitą śmietaną i posypać kakao.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *