Składniki
Na spód tortu:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 125 g cukru
- 1 jajko
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 torebka proszku do pieczenia
Na obłożenie:
- 850 g jabłek
- 250 g cukru
- 3/4 l jabłecznika
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 1 torebka cukru waniliowego
Do dekoracji:
- kakao
- słodka śmietanka
Przygotowanie
Wszystkie składniki na spód tortu zagnieść na ścisłe ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki.
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na placek w kształcie koła i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę (o średnicy 26 cm) tak, aby wystawała krawędź wysokości 2 cm.
Obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi jabłka pokroić w małą kostkę i ułożyć na spodzie tortu.
Budyń wymieszać na gładko z odrobiną zimnego jabłecznika.
Resztę jabłecznika zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Mieszając, dodać budyń, zagotować i gorącą masę nakładać łyżką na kawałki jabłek.
Ciasto piec w temperaturze 175°C około 90 minut.
Powinno pozostawać w formie przez cały dzień, aby całkowicie wystygło.
Podając, wyłożyć ciasto z tortownicy, udekorować je bitą śmietaną i posypać kakao.