Tort gruszkowo-twarogowy

Składniki

  • 0,5 torebki cukru wanilinowego
  • 90 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 białka jaj

Krem:

  • 6 listków białej żelatyny
  • 480 g gruszek (puszka)
  • 50 ml likieru gruszkowego
  • 500 g twarogu
  • 125 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 250 g śmietany
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • kakao w proszku
  • posiekane pistacje do przybrania

Przygotowanie

Przyrządzić spód biszkoptowy: żółtka ubić z dwoma łyżkami gorącej wody do uzyskania piany. Dodać cukier wanilinowy oraz cukier i ucierać do uzyskania konsystencji kremu. Wymieszać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, stopniowo przesiewać do masy jajecznej i ostrożnie wymieszać. Białko ubić na sztywno, połączyć z masą.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, jej brzegów nie smarować tłuszczem. Masę przełożyć do tortownicy, piec 25 do 30 minut na środkowej szynie.

Przyrządzić masę twarogową: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gruszki osączyć na sitku, sok odstawić na bok. Gruszki włożyć do miseczki, zalać likierem gruszkowym.

Twaróg rozrobić z cukrem, sokiem cytrynowym i resztą likieru gruszkowego. Żelatynę wycisnąć, rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu w podgrzanym soku gruszkowym i połączyć z twarogiem. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym na sztywno i ostrożnie zmieszać z masą twarogową.

Ciasto wyjąć z formy, ostudzić. Założyć obręcz tortownicy na ciasto, ułożyć na nim gruszki, rozprowadzić twaróg i wstawić do lodówki w celu stężenia. Posypać kakao, następnie przybrać siekanymi pistacjami.

Otrzymujemy 16 porcji.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *