Tort egipski

Składniki

Ciasto:

  • 6 białek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 20 dag posiekanych orzechów laskowych

Masa:

  • 3-4 łyżki czekolady w proszku
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 l mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 25 dag masła

Do dekoracji:

  • 5 dag posiekanych i uprażonych orzechów laskowych
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 opakowania „Śmietan-fix”

Przygotowanie

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Orzechy połączyć z mąką i ostrożnie wymieszać z pianą. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy około 28 cm). Piec 20-25 minut w temperaturze 175°C. Ostudzić.

W rondlu zagotować 2 szklanki mleka. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mąką, z budyniem w proszku i resztą mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do wrzącego mleka. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty na małym ogniu (masa łatwo się przypala). Gotowy budyń zostawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć mikserem. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimny budyń. Gotową masę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać czekoladę w proszku.

Na cieście rozsmarować masę czekoladową, przykryć ją warstwą masy waniliowej.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać „Śmietan-fix”. Posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować i posypać prażonymi orzechami laskowymi.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *