Tort daktylowy

Składniki

  • 150 g daktyli
  • 150 g migdałów
  • 100 ml białego wina
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 białek
  • 50 g biszkoptów
  • 150 g cukru pudru
  • sok i skórka z 1 cytryny

Do przełożenia:

  • 150 g konfitur figowych, pomarańczowych lub morelowych

Lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Migdały sparzyć, zdjąć skórki, osuszyć i nastepnie zemleć. Biszkopty pokruszyć, przetrzeć przez gęste sito. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć. Daktyle bez pestek pokroić w cienkie paski. Skórkę pomarańczową posiekać.

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z bakaliami, biszkoptami, winem i sokiem z cytryny.

Dwie tortownice o średnicy 20-25 cm. wyłożyć pergaminem. Do każdej włożyć połowę masy i równo rozsmarować.

Piec oba placki przez około 20 minut w temp. 160-180 st. C.

Upieczone ostudzić. Jeden posmarowac konfiturami, nakryć drugim.

Utrzeć cukier puder z sokiem z jednej cytryny, polukrować tort, odstawić do wyschnięcia.

Zamiast soku z cytryny można dodać do lukru syrop daktylowy.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *