Tort czekoladowy z jeżynami

Składniki

  • 2 gotowe spody biszkoptowe
  • 25 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag czekolady mlecznej
  • 80 dag jeżyn
  • 40 dag śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • torebka cukru waniliowego
  • cukier puder

Przygotowanie

Rozpuścić mleczną i 10 dag gorzkiej czekolady.

Ubić 20 dag śmietany i białka.

Żółtka utrzeć z łyżką cukru i cukrem waniliowym, połączyć z płynną czekoladą, rozpuszczoną żelatyną, bitą śmietaną i pianą z białek.

Masą posmarować spód biszkoptu, wstawić do lodówki.

Przykryć drugim plackiem, wstawić do lodówki na 4 godziny.

Ubić resztą gorzkiej śmietany i cukru, posmarować tort.

Na masie poukładać gąsto jeżyny.

Stopić resztą gorzkiej czekolady, rozsmarować ja na pergaminie.

Gdy zastygnie połamać na duże kawałki i obłożyć boki tortu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *