Składniki
- 2 gotowe spody biszkoptowe
- 25 dag czekolady gorzkiej
- 5 dag czekolady mlecznej
- 80 dag jeżyn
- 40 dag śmietany kremówki
- 4 żółtka
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- torebka cukru waniliowego
- cukier puder
Przygotowanie
Rozpuścić mleczną i 10 dag gorzkiej czekolady.
Ubić 20 dag śmietany i białka.
Żółtka utrzeć z łyżką cukru i cukrem waniliowym, połączyć z płynną czekoladą, rozpuszczoną żelatyną, bitą śmietaną i pianą z białek.
Masą posmarować spód biszkoptu, wstawić do lodówki.
Przykryć drugim plackiem, wstawić do lodówki na 4 godziny.
Ubić resztą gorzkiej śmietany i cukru, posmarować tort.
Na masie poukładać gąsto jeżyny.
Stopić resztą gorzkiej czekolady, rozsmarować ja na pergaminie.
Gdy zastygnie połamać na duże kawałki i obłożyć boki tortu.