Składniki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
- 15 dag łuskanych orzechów włoskich
- 7 białek
- 15 dag cukru
- 25 dag śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1-2 krople aromatu migdałowego
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do I80°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce, orzechy zemleć na mączkę. Oba składniki dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, w trakcie ubijania powoli wsypywać cukier. Gdy cały cukier się rozpuści, dodać orzechy i czekoladę, ostrożnie wymieszać z pianą.
Gotowe ciasto przełożyć do formy, piec 35-40 minut. Po upływie tego czasu przeprowadzić ?test patyczka”. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić w formie na 10 minut, a następnie wyjąć i ostudzić na kratce kuchennej.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać olejek migdałowy. Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną.