Tort czekoladowy

Składniki

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
  • 15 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 7 białek
  • 15 dag cukru
  • 25 dag śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 krople aromatu migdałowego

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do I80°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce, orzechy zemleć na mączkę. Oba składniki dokładnie wymieszać.

Z białek ubić sztywną pianę, w trakcie ubijania powoli wsypywać cukier. Gdy cały cukier się rozpuści, dodać orzechy i czekoladę, ostrożnie wymieszać z pianą.

Gotowe ciasto przełożyć do formy, piec 35-40 minut. Po upływie tego czasu przeprowadzić ?test patyczka”. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić w formie na 10 minut, a następnie wyjąć i ostudzić na kratce kuchennej.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać olejek migdałowy. Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *