Tort cappuccino

Składniki

Ciasto:

  • 1/2 szklanki Kawy cappuccino
  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru

Masa:

  • 2 łyżki zwykłej sypkiej kawy cappuccino
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 1 śnieżka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • spirytus

Przygotowanie

Białka ubić z cukrem, dodawać żółtka wymieszane z wodą.

Dodać mąkę wymieszaną z kawą i proszkiem.

Delikatnie wymieszać, podzielić na pół i wylać na 2 foremki.

Piec w temp. 180-200°C około 20-30 minut.

Po upieczeniu przekroić oba placki, by były 4.

Masa: galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.

Śnieżkę ubić, dodając cukier, kawę i tężejącą galaretkę.

Placki nasączyć roztworem kawy rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem spirytusu.

Placki przełożyć masą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *