Składniki
Ciasto:
- 1/2 szklanki Kawy cappuccino
- 4 jajka
- 4 łyżki wody
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
Masa:
- 2 łyżki zwykłej sypkiej kawy cappuccino
- 1/2 l śmietany 30%
- 1 śnieżka
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru pudru
- spirytus
Przygotowanie
Białka ubić z cukrem, dodawać żółtka wymieszane z wodą.
Dodać mąkę wymieszaną z kawą i proszkiem.
Delikatnie wymieszać, podzielić na pół i wylać na 2 foremki.
Piec w temp. 180-200°C około 20-30 minut.
Po upieczeniu przekroić oba placki, by były 4.
Masa: galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
Śnieżkę ubić, dodając cukier, kawę i tężejącą galaretkę.
Placki nasączyć roztworem kawy rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem spirytusu.
Placki przełożyć masą.