Składniki
- 50 dag śliwek
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1/2 kostki masła
- mała torebka cukru waniliowego
- szklanka mąki
- niepełna szklanka cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na połówki.
Masło utrzeć z 10 dag cukru i cukrem waniliowym.
Ciągle ucierając kolejno wbijać 2 całe jajka i 2 żółtka, nastąpnie mąką z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko.
Ciastem napełnić natłuszczoną i posypaną tartą bułką tortownicą.
Na wierzchu poukładać śliwki, posypać je cynamonem.
Piec 30 minut w temp. 200°C.
Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i sokiem cytrynowym.
Ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozłożyć pianą.
Zapiekać jeszcze 10 minut.
Po ostudzeniu posypać zrumienionymi na suchej patelni migdałami.