Tort bezowy ze śliwkami

Składniki

  • 50 dag śliwek
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 kostki masła
  • mała torebka cukru waniliowego
  • szklanka mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na połówki.

Masło utrzeć z 10 dag cukru i cukrem waniliowym.

Ciągle ucierając kolejno wbijać 2 całe jajka i 2 żółtka, nastąpnie mąką z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko.

Ciastem napełnić natłuszczoną i posypaną tartą bułką tortownicą.

Na wierzchu poukładać śliwki, posypać je cynamonem.

Piec 30 minut w temp. 200°C.

Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i sokiem cytrynowym.

Ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozłożyć pianą.

Zapiekać jeszcze 10 minut.

Po ostudzeniu posypać zrumienionymi na suchej patelni migdałami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *