Tort ajerkoniakowy

Składniki

  • 5 jaj
  • 80 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej deserowej
  • po 100 g zmielonych orzechów laskowych i migdałów
  • 4 łyżki ajerkoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g śmietanki
  • 2 torebki zagęstnika do śmietany
  • 1 torebka cukru wanilinowego ajerkoniak
  • wiórki czekoladowe do przybrania

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, masło i cukier ucierać trzepaczką kilka minut do uzyskania piany.

Na tarce utrzeć czekoladę na wiórki, wymieszać z orzechami, dwoma łyżkami ajerkoniaku i proszkiem do pieczenia, następnie połączyć z masą jajeczno-maślaną. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 45 minut w nagrzanym piekarniku na złocisto-żółty kolor. Tortownicę wyjąć z piekarnika, ciasto wyłożyć z formy, odstawić na bok do całkowitego wystudzenia.

Krem: śmietanę ubić z zagęstnikiem, cukrem wanilinowym i resztą ajerkoniaku na sztywną pianę. Na spód nałożyć obręcz tortownicy, równomiernie rozprowadzić na torcie śmietanę, pozostawiając 6 łyżek.

Sześć łyżek śmietany nałożyć do strzykawki z gwiaździstą tulejką, wyciskać z niej na powierzchnię tortu kleksy śmietany. Przybrać je ajerkoniakiem i wiórkami czekoladowymi. Odstawić do lodówki na 2 godziny do skrzepnięcia.

Otrzymujemy 16 porcji.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *