Torcik ryżowo-jabłkowy

Składniki

  • 225 g ryżu
  • 1 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 1/4 l tłustego mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 8 łyżek cukru
  • 200 g śmietany
  • sól

Przygotowanie

1/4 litra wody doprowadzić do wrzenia, wsypać ryż i gotować 5 minut.

Dodać 2 cukry waniliowe.

Jajka roztrzepać z 6 łyżkami cukru i wymieszać z ryżem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząsteczki.

Na suchej patelni skarmelizować resztę cukru.

Dodać 3 łyżki wody i wlać do tortownicy.

Wyłożyć jabłka i ryż.

Piec przez 45 minut w 225°C.

Upieczony torcik wyjąć z blachy i udekorować według uznania.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *