Składniki
- 1 duży słoik kompotu z rabarbaru
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 opakowanie małych biszkoptów
- 1/3 szklanki soku wiśniowego
- 2,5 szklanki śmietany kremówki
- 10 dag wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie
Zalać śmietaną wiórki kokosowe mocno podgrzać.
Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin (najlepiej na całą noc).
Kompot rabarbarowy zagotować z sokiem wiśniowym (wyjąć parę kawałków rabarbaru do dekoracji).
Odlać 1 szklankę gorącego płynu i rozpuścić w nim galaretki i wlać do pozostałego płynu.
Wszystko zmiksować i odstawić do wystudzenia.
W tortownicy ułożyć biszkopty i zalać tężejącą masą galaretową.
Żelatynę namoczyć i po spęcznieniu rozpuścić.
Śmietanę z wiórkami przecedzić i wymieszać z cukrem pudrem.
Ubić na sztywno i ostrożnie wymieszać z żelatyną.
Rozsmarować na masie rabarbarowej i udekorować kawałkami rabarbaru wyjętymi z kompotu.
Całość schłodzić.