Torcik rabarbarowy

Składniki

  • 1 duży słoik kompotu z rabarbaru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 opakowanie małych biszkoptów
  • 1/3 szklanki soku wiśniowego
  • 2,5 szklanki śmietany kremówki
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie

Zalać śmietaną wiórki kokosowe mocno podgrzać.

Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin (najlepiej na całą noc).

Kompot rabarbarowy zagotować z sokiem wiśniowym (wyjąć parę kawałków rabarbaru do dekoracji).

Odlać 1 szklankę gorącego płynu i rozpuścić w nim galaretki i wlać do pozostałego płynu.

Wszystko zmiksować i odstawić do wystudzenia.

W tortownicy ułożyć biszkopty i zalać tężejącą masą galaretową.

Żelatynę namoczyć i po spęcznieniu rozpuścić.

Śmietanę z wiórkami przecedzić i wymieszać z cukrem pudrem.

Ubić na sztywno i ostrożnie wymieszać z żelatyną.

Rozsmarować na masie rabarbarowej i udekorować kawałkami rabarbaru wyjętymi z kompotu.

Całość schłodzić.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *