Składniki
- 1/2 kg malin
- galaretka malinowa w proszku
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- duża paczka podłużnych biszkoptów
Przygotowanie
Maliny skropić cytryną,posypać cukrem pudrem i zmiksować,dodać jogurt i wymieszać.
Galaretką rozpuścić w 150 ml gorącej wodyi przestudzić.
Maliny połączyć z galaretką i wstawić do lodówki do momentu aż zacznie się lekko ścinać.
Formę wyłożyć folią aluminiową tak, aby spore kawałki wystawały poza foremkę;dno foremki wyłożyć biszkoptami,wlać połowę masy malinowej, położyć kolejną warstwę biszkoptów, wlać resztę masy i przykryć kolejną warstwą biszkoptów; folia aluminiową przykryć torcik i lekko go przycisnąć; wstawić do lodówki aż się zetnie.
Foremkę wyjąć z lodówki, odwinąć folię, przekręcić foremkę do góry dnem wykładając torcik na deske lub duży talerz i zdjąć folię; torcik pokroić na 8 grubych plastrów.