Torcik malinowy

Składniki

  • 1/2 kg malin
  • galaretka malinowa w proszku
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • duża paczka podłużnych biszkoptów

Przygotowanie

Maliny skropić cytryną,posypać cukrem pudrem i zmiksować,dodać jogurt i wymieszać.

Galaretką rozpuścić w 150 ml gorącej wodyi przestudzić.

Maliny połączyć z galaretką i wstawić do lodówki do momentu aż zacznie się lekko ścinać.

Formę wyłożyć folią aluminiową tak, aby spore kawałki wystawały poza foremkę;dno foremki wyłożyć biszkoptami,wlać połowę masy malinowej, położyć kolejną warstwę biszkoptów, wlać resztę masy i przykryć kolejną warstwą biszkoptów; folia aluminiową przykryć torcik i lekko go przycisnąć; wstawić do lodówki aż się zetnie.

Foremkę wyjąć z lodówki, odwinąć folię, przekręcić foremkę do góry dnem wykładając torcik na deske lub duży talerz i zdjąć folię; torcik pokroić na 8 grubych plastrów.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *