Torcik akademicki

Składniki

  • 1/4 litra śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 20 dag truskawek lub jedna dorodna pomarańcza, względnie 4 mandarynki
  • 2 kiwi albo puszka ananasa lub brzoskwiń w zalewie
  • 1/2 szklanki mocnej kawy z cukrem (można zastąpić ją mocną herbatą)
  • 1 opakowanie szybko tężejącej galaretki owocowej o dowolnym smaku
  • 1 gotowy okrągły ,,blat” biszkoptowy
  • ewentualnie 2-3 łyżki brandy

Przygotowanie

Śmietanę silnie schłodzić w lodówce (nie powinna jednak zamarznąć), a następnie ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier waniliowy.

Bisz­kopt nasączyć osłodzoną kawą lub herbatą wymieszaną z alkoholem, przybrać bitą śmietaną i rozdrobnionymi owocami, a na­stępnie schłodzić w lodówce.

Można także najpierw ułożyć na biszkopcie owoce, za­lać tężejącą już galaretką i dopiero na koniec przybrać bitą śmietaną.

Można je­szcze posypać tartą czekoladą lub rozdrob­nionymi orzechami.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *