Składniki
- 1/4 litra śmietanki kremówki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 20 dag truskawek lub jedna dorodna pomarańcza, względnie 4 mandarynki
- 2 kiwi albo puszka ananasa lub brzoskwiń w zalewie
- 1/2 szklanki mocnej kawy z cukrem (można zastąpić ją mocną herbatą)
- 1 opakowanie szybko tężejącej galaretki owocowej o dowolnym smaku
- 1 gotowy okrągły ,,blat” biszkoptowy
- ewentualnie 2-3 łyżki brandy
Przygotowanie
Śmietanę silnie schłodzić w lodówce (nie powinna jednak zamarznąć), a następnie ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier waniliowy.
Biszkopt nasączyć osłodzoną kawą lub herbatą wymieszaną z alkoholem, przybrać bitą śmietaną i rozdrobnionymi owocami, a następnie schłodzić w lodówce.
Można także najpierw ułożyć na biszkopcie owoce, zalać tężejącą już galaretką i dopiero na koniec przybrać bitą śmietaną.
Można jeszcze posypać tartą czekoladą lub rozdrobnionymi orzechami.