Tarta z wiśniami

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiśnie

Przygotowanie

Na stolnicę przesiać mąkę i cukier puder. Dodać do tego proszek do pieczenia.
Następnie dodać posiekaną margarynę i jajko.
Wszystkie składniki można na początku posiekać nożem, aby wstępnie się połączyły.
Następnie zagnieść dokładnie składniki, na jednolite ciasto, nieprzyklejające się do stolnicy (można podsypać zawsze mąką, jeśli byłoby zbyt wilgotne). Jednak ciasto nie może być zbyt suche.

Przygotowane ciasto podzielić na dwa kawałki – jedno z nich stanowiące 2/3 całości włożyć do lodówki, w celu schłodzenia.

Drugi kawałek (1/3 całości) rozwałkować na kształt koła, którym wyłożyć dno blaszki na tartę. Blaszka powinna być wysmarowana np. margaryną i wysypana bułką tartą.
Dno ciasta nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut.

Większą część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować. Część ciasta wyłożyć boki blaszki – ciasto pokroić w paski o grubokości około 2-3cm i dokleić do dna.

Na ciasto rozłożyć umyte i wydrylowane wiśnie (tyle aby zajmowały całą blaszkę – im więcej tym ciasto będzie smaczniejsze).

Pozostałą część ciasta pokroić na paski o długości 2cm i ułożyć kratkę na wierzchu, a następnie wzdłuż blaszki okrąg (na samym końcu).

Tak przygotowaną tartę włożyć w całości znowu do piekarnika (nagrzanego do 180°C) i piec około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni (będzie miało złocisty kolor).

Tartę można posypać cukrem pudrem.

Smakuje bardzo dobrze również z innymi owocami – np. śliwkami, jednak ja najbardziej uwielbiam z wiśniami.

Owoce mogą być świeże jak i takie ze słoiczka np. zasypane cukrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *