Składniki
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 5 łyżek zimnej wody
- 1 jajko
- słoiczek dżemu
Przygotowanie
Zagnieść kruche ciasto z mąki, masła (pokrojonego na kawałki), dolewając stopniowo wody.
Gdy będzie za suche dodać troszkę masła i wody, gdy za bardzo wilgotne odrobinę mąki.
Przygotowane ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.
Następnie 2/3 ciasta, cienko rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty (wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą).
Na to wyłożyć dżem (np. jabłkowo-wiśniowy).
Z pozostałego kawałka ciasta powycinać paski.
Najpierw również cienko rozwałkować, a następnie wykrawać paseczki o szerokości do 1cm, tak aby ułożyć kratkę na wierzchu ciasta.
Roztrzepanym jajkiem wysmarować kawałki ciasta.
Piec około 40 minut, aż ciasto będzie koloru złocistego, w 180°C.