Tarta z dżemem

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 jajko
  • słoiczek dżemu

Przygotowanie

Zagnieść kruche ciasto z mąki, masła (pokrojonego na kawałki), dolewając stopniowo wody.

Gdy będzie za suche dodać troszkę masła i wody, gdy za bardzo wilgotne odrobinę mąki.

Przygotowane ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.

Następnie 2/3 ciasta, cienko rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty (wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą).

Na to wyłożyć dżem (np. jabłkowo-wiśniowy).

Z pozostałego kawałka ciasta powycinać paski.

Najpierw również cienko rozwałkować, a następnie wykrawać paseczki o szerokości do 1cm, tak aby ułożyć kratkę na wierzchu ciasta.

Roztrzepanym jajkiem wysmarować kawałki ciasta.

Piec około 40 minut, aż ciasto będzie koloru złocistego, w 180°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *