Tarta malinowa

Składniki

  • 40 dag malin
  • 3-4 łyżki dżemu malinowego
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 5 dag cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Z mąki, masła, żółtka, cukru i śmietany oraz szczypty soli szybko zagnieść ciasto.

Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki.

Rozwałkować ciasto, wyłożyć dno i boki okrągłej formy, nakłuć widelcem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut w 200°C.

Wyjąć, posmarować dżemem, ułożyć owoce, posypać cukrem pudrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *