Tarta gruszkowo-migdałowa

Składniki

  • 6 płatów (45 dag) mrożonego ciasta francuskiego
  • 9 niedużych gruszek (po mniej więcej 15 dag każda) np. odmiany williams
  • 15 obranych migdałów
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta szafranu
  • 15 dag cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki (3 dag) masła
  • 1 jajko

Przygotowanie

Gruszki obrać, przekroić na połówki (wraz z ogonkami), usunąć gniazda nasienne, a miąższ skropić sokiem z cytryny.

W garnku zagotować półtora litra wody z dodatkiem szafranu, 10 dag cukru i rozciętej wzdłuż laski wanilii.

Włożyć gruszki do tego syropu i krótko (3-5 minuty) podgotować, po czym wyjąć, odsączyć i ostudzić.

Lekko rozmrożonym ciastem wyścielić (na małą zakładkę) blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić na chwilę, by całkiem się rozmroziło, docisnąć miejsca połączenia płatów.

Masło i pozostały cukier ubić na krem i nadal ubijając, dodać jajko.

Rozsmarować gładki krem na cieście, ułożyć na nim gruszki (wypukłą stroną do góry), zostawiając wokół margines o szerokości około 1 cm na kremie ułożyć gruszki, posypać migdałami.

Wstawić ciasto na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 35-40 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *