Składniki
- 6 płatów (45 dag) mrożonego ciasta francuskiego
- 9 niedużych gruszek (po mniej więcej 15 dag każda) np. odmiany williams
- 15 obranych migdałów
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- szczypta szafranu
- 15 dag cukru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki (3 dag) masła
- 1 jajko
Przygotowanie
Gruszki obrać, przekroić na połówki (wraz z ogonkami), usunąć gniazda nasienne, a miąższ skropić sokiem z cytryny.
W garnku zagotować półtora litra wody z dodatkiem szafranu, 10 dag cukru i rozciętej wzdłuż laski wanilii.
Włożyć gruszki do tego syropu i krótko (3-5 minuty) podgotować, po czym wyjąć, odsączyć i ostudzić.
Lekko rozmrożonym ciastem wyścielić (na małą zakładkę) blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić na chwilę, by całkiem się rozmroziło, docisnąć miejsca połączenia płatów.
Masło i pozostały cukier ubić na krem i nadal ubijając, dodać jajko.
Rozsmarować gładki krem na cieście, ułożyć na nim gruszki (wypukłą stroną do góry), zostawiając wokół margines o szerokości około 1 cm na kremie ułożyć gruszki, posypać migdałami.
Wstawić ciasto na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 35-40 minut.