Składniki
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 3 duże gruszki
- 15 dag cukru
- 1 szklanka wody
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka orzeszków pinii
- szczypta rozmarynu
Przygotowanie
Rozmrożone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę, zarówno dno, jak i boki.
Upiec na złoty kolor w temperaturze 220°C.
Obrane gruszki pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny.
Połowę cukru zrumienić w rondelku z dwoma łyżkami wody, mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gotowym karmelem posmarować upieczone ciasto i do części, która zostanie dodać resztę wody i cukru.
Zagotować , dodać gruszki i rozmaryn.
Gotować na wolnym ogniu około 15 minut.
Ciasto posmarować miodem, ułożyć owoce, polać syropem i posypać orzeszkami.