Tarta gruszkowa

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 duże gruszki
  • 15 dag cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • szczypta rozmarynu

Przygotowanie

Rozmrożone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę, zarówno dno, jak i boki.

Upiec na złoty kolor w temperaturze 220°C.

Obrane gruszki pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny.

Połowę cukru zrumienić w rondelku z dwoma łyżkami wody, mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści.

Gotowym karmelem posmarować upieczone ciasto i do części, która zostanie dodać resztę wody i cukru.

Zagotować , dodać gruszki i rozmaryn.

Gotować na wolnym ogniu około 15 minut.

Ciasto posmarować miodem, ułożyć owoce, polać syropem i posypać orzeszkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *