Składniki
Ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 5 dag śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki margaryny
- 1 paczka proszku do pieczenia
- 1 kieliszek spirytusu
- szczypta soli
Nadzienie:
- 25 dag rabarbaru
- 20 dag cukru
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto dodając tyle mąki, aby po dokładnym wyrobieniu dało się łatwo i cienko rozwałkować.
Połową rozwałkowanego ciasta wyłożyć spód i boki płaskiej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Rabarbar pokrajany na drobne kawałki udusić w małej ilości wody.
Gdy nieco przestygnie, dodać do smaku cukru.
Marmoladę położyć na cieście przykryć pozostałym ciastem i zlepić brzegi.
Posmarować placek stopionym masłem.
Piec 40 minut w gorącym piekarniku.