Szarlotka z rabarbarem

Składniki

Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 dag śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek spirytusu
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 25 dag rabarbaru
  • 20 dag cukru

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto dodając tyle mąki, aby po dokładnym wyrobieniu dało się łatwo i cienko rozwałkować.

Połową rozwałkowanego ciasta wyłożyć spód i boki płaskiej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.

Rabarbar pokrajany na drobne kawałki udusić w małej ilości wody.

Gdy nieco przestygnie, dodać do smaku cukru.

Marmoladę położyć na cieście przykryć pozostałym ciastem i zlepić brzegi.

Posmarować placek stopionym masłem.

Piec 40 minut w gorącym piekarniku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *