Składniki
- 3 szklanki mąki
- żółtko
- kostka margaryny
- jajko
- opakowanie waniliowego serka homogenizowanego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- mały słoik powideł śliwkowych
- 1,5 kg jabłek
- rabarbar
- lukier
Przygotowanie
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy jajko, żółtko, serek, śmietanę, proszek, cukier i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
1/2 ciasta rozkładamy na blasze. Smarujemy powidłami. Jabłka obieramy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Wypełniamy kawałkami rabarbaru i układamy przeciętą stroną na cieście. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy owoce. Pieczemy godzinę w 180 °C. Studzimy. Polewamy lukrem.