Szarlotka z lukrem

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • żółtko
  • kostka margaryny
  • jajko
  • opakowanie waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • mały słoik powideł śliwkowych
  • 1,5 kg jabłek
  • rabarbar
  • lukier

Przygotowanie

Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy jajko, żółtko, serek, śmietanę, proszek, cukier i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 15 minut.

1/2 ciasta rozkładamy na blasze. Smarujemy powidłami. Jabłka obieramy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Wypełniamy kawałkami rabarbaru i układamy przeciętą stroną na cieście. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy owoce. Pieczemy godzinę w 180 °C. Studzimy. Polewamy lukrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *